Sinterklaas is vertrokken, en de kerstboom staat bij velen al enige tijd in de huiskamer. In deze donkere decembermaand nemen voor veel mensen de energiekosten toe. Hoe bespaar je op je energiekosten zonder dat de sfeervolle kerstverlichting daar de dupe van wordt? Wij geven je een aantal handige tips!
Kerstverlichting bestaat er in allerlei soorten en maten. Heb je een enkele lichtgevende kerstster in je woonkamer hangen? Dan zal je energierekening niet zo hard stijgen. Een tuin compleet versierd met kerstverlichting is natuurlijk erg sfeervol, maar zorgt ook voor een hoger energieverbruik. Hier kun je veel op besparen, zonder aan sfeer in te leveren.
Snoerverlichting
De meeste oudere kerstverlichting bestaat vaak nog uit gloeilampjes. In tegenstelling tot gloeilampen, zijn led-lampjes veel energiezuiniger. Zo gebruiken led-lampjes in je snoerverlichting 10 keer minder energie dan gloeilampjes. Heb je een snoer met honderd kerstboomlampjes? Dan verbruiken de led-lampjes soms maar liefst 6% van het energie van de gloeilampjes. Een veel zuiniger alternatief dus!
Tijdschakelaar
In veel huishoudens blijft de kerstverlichting ‘s nachts branden. Hoewel dit natuurlijk erg sfeervol is, zorgt dit voor een extreme verhoging van de energierekening. In de decembermaand verbruikt men soms wel tot 70% van het jaarlijkse energieverbruik van een gemiddeld gezin. Een handige tip is om een tijdschakelaar te gebruiken om de kerstverlichting automatisch aan en uit te zetten. Zo geniet je bij het naar bed gaan én opstaan van je kerstverlichting, zonder een extreme verhoging van je energieverbruik.
Sluipverbruik
Ook met kerstverlichting ligt sluipverbruik op de loer. Trek de stekker van je kerstverlichting er uit om te voorkomen dat de verlichting toch stilletjes energie verbruikt. Met een stekkerdoos met een aan- en uitknop voorkom je ook een hoge energierekening door sluipverbruik.