Goed geregeld.

energiecollectief

Energiecollectieven zoals die van de Consumentenbond, de ANWB, Vereniging Eigen Huis en Veronica springen als paddenstoelen uit de grond. Zo’n energiecollectief komt tot stand door middel van een veiling. De energieleveranciers bieden tegen elkaar op voor de laagste energie prijs. De aanbieder met het laagste tarief mag een energiecollectief van energie voorzien. Maar is een energiecollectie wel zo voordelig als het lijkt? Samen gas en stroom inkopen kan voordelig zijn, maar is niet per definitie voordeliger dan het zelf regelen van je energiecontract. Het RTL Nieuws legt hieronder uit waarom collectief energie inkopen niet altijd goedkoper is.

Waarom wordt een energiecollectief georganiseerd?

Om leden aan goedkopere stroom en gas te helpen zetten organisaties zoals Vereniging Eigen Huis en de ANWB een energiecollectief op. Leden profiteren hierdoor van een voordelig energietarief. Voor de organisaties van het energiecollectief is dit tevens een inkomstenbron.

3 Nadelen van een energiecollectief

Een vaak gehoorde klacht van mensen die aan een energiecollectief mee doen, is dat er een gat zit tussen de overstap van de ene energieleverancier naar de ander. Als het einde van een energiecontract in zicht is en je wilt overstappen, kan het gebeuren dat je een periode dient te overbruggen tussen de einddatum van het oude energiecontract, en de ingangsdatum van het nieuwe energiecollectief contract. Hierdoor zit er soms wel een periode van 3 maanden tussen totdat je kunt deelnemen aan een nieuw energiecollectief. In de tussentijd kan de huidige energieleverancier het energietarief verhogen omdat het contract ten einde is. Hieronder lees je drie veelvoorkomende nadelen van een energiecollectief.

  • Bij een energieveiling is het laagste bod vaak een gemiddelde berekening. Die berekening is niet altijd voordelig voor jouw specifieke situatie.
  • Geen vrije keuze in energieleverancier; er kan er maar één de winnaar zijn. Het kan zijn dat de winnende energieleverancier niet jouw voorkeur heeft.
  • Vaak moet je een overstapboete betalen als je overstapt via een energieveiling. Vertrek je voortijdig bij de leverancier die je hebt gevonden via een energieveiling? Dan kan het zijn dat je de korting moet terugbetalen.

Waar moet ik verder op letten?

Denk je erover mee te doen aan een energieveiling? Let dan ook op of deelname aan de energieveiling eenmalig en vrijblijvend is. Hierdoor voorkom je dat je ongewenst automatisch bent ingeschreven voor een volgende veiling.